AKTUALNO: Masterclass za prodajalce - kako z mreženjem do boljše prodaje.

Kako uskladiti mreženje in prodajo?

Čas je, da povežemo mreženje in prodajo!

V svetu podjetništva je ključnega pomena razumeti, kako povezati dva temeljna stebra: mreženje in prodajo. 

Veliko podjetnikov, med katerimi sem tudi sam, pogosto zaznava prodajo kot izziv, pred katerim bi se najraje izognili. Namesto tega nam je ljubše posvetiti se bolj prijetnim nalogam, kot so oblikovanje logotipov, razvoj izdelkov in storitev ali postavitev spletnih strani. Vse to je higiena v poslu in mora biti, da ne bo pomote. A redko kdo začne tam, kjer je najbolj pomembno.

Ko govorim o povezovanju prodaje in mreženja, ne mislim na klasične prodajne tehnike. V Sloveniji je veliko vrhunskih strokovnjakov za prodajo, zato bom svoj fokus usmeril v to, kako zgraditi trdne odnose in zaupanje s strankami ali poslovnimi partnerji. Ko dosežemo to stopnjo zaupanja, prodajni triki postanejo nepotrebni.

Ključni izzivi v prodaji: znanje, čas in denar

Kot mali podjetnik se soočam s tremi glavnimi izzivi. To so pomanjkanje znanja, časa in denarja.

  • Pomanjkanje znanja – Prodaja in marketing sta tako kompleksna, da je ključno razumeti bistvo, ne pa nujno, da se s tem ukvarjam z vsemi operativnimi vidiki. 
  • Pomanjkanje časa – Dan ima le 24 ur in ne glede na svoje pobude in želje, se moramo soočiti s časovnimi omejitvami. 
  • Pomanjkanje denarja – Pomanjkanje financ nam predstavlja oviro, saj ne moremo vedno najeti najboljših strokovnjakov ali izkoristiti vseh medijskih kanalov, kjer je naša ciljna skupina.

Moje osebne izkušnje: Povezovanje prodaje in mreženja

Poglejva za primer moje izkušnje, kako sem se tega lotil skozi leta.

Dolgo časa sem bil osredotočen na mreženje, izvedel nekaj delavnic in nastopal na različnih odrih. Kljub temu pa sem izvedel le eno delavnico odprtega tipa, na katero se je lahko prijavil kdorkoli. Pa še ta je bila 30. 11. 2023, torej ne dolgo nazaj.

Zakaj je trajalo toliko časa, da sem naredil ta korak? 

Ne bom rekel, da nisem večkrat pomislil na to ali pa da nisem razmišljal o tem. Dejstvo pa je, da delavnice nisem realiziral. Naredil sem ogromno napak in zaupal napačnim ljudem.

Moj največji izziv ni bil v tem, da sem zaupal, ampak v tem, da sem vztrajal ob teh ljudeh predolgo časa in sprejemal njihove izgovore. 

Zakaj je trajalo toliko časa, zakaj sem imel toliko razumevanja, ne vem. Dejstvo pa je, da tega pač v poslu ne smemo početi, ne glede na to, kako dobro si povezan s to osebo oziroma s kakšnimi izziv se ta oseba v tem trenutku sooča.

Super je, da imamo razumevanje, empatijo, ampak ko to začne škoditi nam, se moramo iz takega odnosa preprosto umakniti. Ko sem se zavedal, kako hitro beži čas, sem še vedno bil brez jasne strategije in konkretne poti do uspešne prodaje.

Dve plati iste medalje

Prodaja in marketing gresta z roko v roki. Ko govorim o prodaji, mislim tudi na marketing in obratno. Ustvaril sem ogromno vsebin, bil aktiven na različnih platformah in zgradil obsežno bazo, a moja največja napaka je bila, da nisem razvil pravega produkta in se lotil stvari bolj strateško. Delal sem veliko na razvoju osebne blagovne znamke ter rasti sledilcev na družbenih omrežjih. Iskreno sem imel lep čas samo en jasen produkt, in sicer napisano knjigo, pa še ta ni imela svoje prave kampanje. 

Vidiš, koliko izzivov sem imel? 

Čez čas boš tudi ti videl vse moje napake. Ampak pomembno je, da sem se iz vsega tega veliko naučil. Te izkušnje delim s tabo zato, da se boš lahko ti izognil svojim napakam.

Nauk

Nauk današnjega newsletterja je, da se moramo zavedati lastnih omejitev in prepoznati različne poti, kako pristopiti k poslu, prodaji in marketingu. Pomembno je razumeti, kaj počnemo in najti prave ljudi, ki nam lahko pomagajo. 

Prvi korak je jasen fokus. Koga bomo nagovorili in zakaj? Kako nam ta oseba lahko pomaga? 

Potem pa moramo ostati transparentni v svojih namenih, in ko enkrat aktivirati svojo mrežo, ostati odprti za nasvete in mnenja tistih, ki se nam pridružijo.

Samo s pravim pristopom k prodaji in marketingu ter s pomočjo mreženja lahko razvijemo uspešen poslovni model.

Jasno je, da moramo biti strateški. Ne gre samo za ustvarjanje vsebin ali aktivnost na družbenih omrežjih, ampak za razvoj pravega produkta in premišljenega načrta. V tem procesu se ne moremo izogniti mreženju, pa naj bo to z osebami, ki nam bodo pomagali kreirati super zgodbo in na koncu s strankami, ki kupujejo to, kar prodajamo.

Današnji nauk je jasen: zavedajmo se svojih omejitev in bodimo hkrati odprti za nove ideje in sodelovanja. Naša naloga je, da razumemo različne poti uspeha in najdemo prave ljudi, ki nam lahko pomagajo na tej poti. Z jasnim fokusom in transparentnostjo v svojih namenih ter aktivacijo svoje mreže lahko uspešno povežemo mreženje in prodajo.

Veselim se, da delim z vami svoje zgodbe in izkušnje, ki vas bodo navdihnile in vas usmerile na poti do uspeha. Skupaj se bomo naučili, kako uspešno povezovati mreženje in prodajo. Do naslednjič, ostanite povezani in usmerjeni k svojim ciljem!

Prijava na newsletter

Vsak teden ti bom poslal nasvete, ideje in trike za uspešno mreženje, ki jih bom delil iz svojih osebnih izkušenj.

To bo tvoja priložnost, da se naučiš nekaj novega, razširiš svojo mrežo in se lažje povežeš s podobno mislečimi ljudmi.

    Aktualno

    Online tečaj Aktiviraj se!

    Prvi slovenski online tečaj, ki ti bo pomagal zgraditi nepremagljivo mrežo poznanstev v 30 dneh.

    Poveži se s ključnimi ljudmi in ustvari neprekosljive priložnosti v poslovnem in zasebnem življenju.

    Knjiga Mreženje

    Želiš tudi ti imeti “veze”? S pravim pristopom k mreženju do boljše službe, novih poslov in več prodaje!

    Kako se (prvič v življenju) strateško mrežiti in v svoje življenje privabiti ljudi, ki ti lahko pomagajo na poti do uspeha.

    Še nisi prijavljen? Prijavi se na newsletter.

    Vsak teden ti bom poslal nasvete, ideje in trike za uspešno mreženje, ki jih bom delil iz svojih osebnih izkušenj. To bo tvoja priložnost, da se naučiš nekaj novega, razširiš svojo mrežo in se lažje povežeš s podobno mislečimi ljudmi.

    Verjamem, da imaš velik potencial in želim biti del tvoje poti do uspeha. Zato ne oklevaj in se prijavi na newsletter MORE THAN NETWORKING še danes.

    Postavi prave temelje mreženja

    • 5 video vsebin
    • PDF delovni zvezek
    • Popolnoma brezplačno

      S prijavo se strinjaš, da si dodan/a v bazo email prejemnikov.

      Ne čakaj več, izpolni obrazec, deli svoje mreženjske izzive z mano in skupaj bova poiskali idealno pot za tvoj uspeh – obljubim, da te obvestim, ko kreiram primeren izziv ali program zate. 



        Vaše podjetje si zasluži rešitve, ki so prilagojene samo vam – izpolnite obrazec, delite svoje izzive z mano, in skupaj bomo oblikovali program, ki bo temeljil na vaših edinstvenih potrebah in ciljih.



          Spletna stran za pravilno delovanje in boljšo uporabniško izkušnjo uporablja spletne piškotke. S klikom na gump “Potrdi” ali kjerkoli izven tega obvestila se z uporabo strinjate.