AKTUALNO: Masterclass za prodajalce - kako z mreženjem do boljše prodaje.

Introverti na pohodu

Lahko rečem, da skoraj na tedenski bazi slišim … “Veš Boško, jaz nisem rojen za mreženje! Sem introvertirana oseba, ampak ob tebi pogovor kar steče.”

Večkrat poslušam takšne in drugačne besede, ampak se v resnici kar hitro pokaže, kdo je res introvert, komu pa je samo malo nerodno. 

Mreženje se na prvi pogled mogoče zdi kot igra za ekstraverta – tiste, ki se v družbi počutijo kot ribe v vodi, ampak ima introvert marsikaj, kar mu lahko koristi.

In ravno o tem bom razpravljal.

Si lahko predstavljaš osebo, ki jo vidiš povsod? Prisotna je na vsakem dogodku, kjer nagovori 10 ali več oseb. Na drugi strani pa si predstavljaj introvertirano osebo, ki težko sprejme novo osebo v svoje življenje, ki v nobenem primeru na dogodku ne bo nagovorila veliko oseb. Taka oseba na koncu plača večjo ceno iz naslova investicija energije v mreženje, kar pomeni, da je po mreženju veliko bolj izčrpana. 

No, če si res ti ena od takih oseb, potem ti bo ta vsebina zanimiva in koristna.

Poglejva, katere 3 največje prednosti ima introvertirana oseba v mreženju.

  • Globoki pogovori: Introvert se ne bo zadovoljil s površinskim klepetom. Namesto tega se naravno nagiba k poglobljenim in smiselnim pogovorom, kar je ključno pri gradnji trajnih povezav.
  • Sposobnost poslušanja: Tvoja sposobnost, da resnično poslušaš sogovornika, je tvoj skriti adut. Ljudje si želijo biti slišani, in introvertirani so odlični poslušalci.
  • Kvaliteta pred kvanto: Namesto množice površinskih povezav se osredotoči na nekaj kvalitetnih. To je bolj učinkovito in manj izčrpavajoče.

Torej, če se prepoznaš v svetu introvertov, ni s tem nič narobe. Ti pa predlagam, da nadaljuješ z branjem in razmisliš še o strategijah prilagajanja.

Strategija za introvertne osebe v mreženju

  1. Priprava za lažje mreženje: Razmisli vnaprej o dogodkih, kamor greš, in o osebah, ki jih želiš srečati. Načrtuj nekaj vprašanj ali tem, o katerih bi želel govoriti. 
  2. Skupaj je lažje: Najdi sopotnika, osebo, ki ti lahko dela družbo na dogodkih in prvih sestankih.
  3. Postavi meje: Ni potrebno, da si na dogodku od začetka do konca. Določi časovni okvir in se ga drži. S tem se izogneš občutku izčrpanosti.
  4. Išči manjše skupine: Namesto velikih dogodkov za mreženje izberi manjše skupine ali srečanja ena-na-ena. To je za introvertne pogosto bolj udobno.

Zdaj pa, ker bi res rad, da te introvertiranost ne ovira v svetu mreženja sem zate kreiral še nekaj dodatnih nasvetov: 

  • Vzemi si čas zase: Med dogodki ali srečanji si privošči trenutek zase, da se regeneriraš. Umakni se nekam na stran in v miru spij kavo ali pa si privošči krajši sprehod.
  • Naj te ne zavede mnenje: Biti introvert ni slabost; to je le drugačen način interakcije z okoljem. 
  • Uporabi digitalno mreženje: Online platforme so lahko odličen način za mreženje za introvertne, saj omogočajo več nadzora in fleksibilnosti. Začni online in se počasi premakni na srečanja v živo.

Tako introvertni kot ekstravertni imajo svoje prednosti v svetu mreženja.

Ampak ker danes govoriva o introvertiranih osebah, je pomembno, da se zavedaš, da imajo introvertni svojo edinstveno moč in jo je vredno izkoristiti. 

Torej, naslednjič, ko se odpraviš na dogodek, se spomni svojih prednosti in jih izkoristi v svojo korist.


Prijava na newsletter

Vsak teden ti bom poslal nasvete, ideje in trike za uspešno mreženje, ki jih bom delil iz svojih osebnih izkušenj.

To bo tvoja priložnost, da se naučiš nekaj novega, razširiš svojo mrežo in se lažje povežeš s podobno mislečimi ljudmi.

    Aktualno

    Online tečaj Aktiviraj se!

    Prvi slovenski online tečaj, ki ti bo pomagal zgraditi nepremagljivo mrežo poznanstev v 30 dneh.

    Poveži se s ključnimi ljudmi in ustvari neprekosljive priložnosti v poslovnem in zasebnem življenju.

    Knjiga Mreženje

    Želiš tudi ti imeti “veze”? S pravim pristopom k mreženju do boljše službe, novih poslov in več prodaje!

    Kako se (prvič v življenju) strateško mrežiti in v svoje življenje privabiti ljudi, ki ti lahko pomagajo na poti do uspeha.

    Še nisi prijavljen? Prijavi se na newsletter.

    Vsak teden ti bom poslal nasvete, ideje in trike za uspešno mreženje, ki jih bom delil iz svojih osebnih izkušenj. To bo tvoja priložnost, da se naučiš nekaj novega, razširiš svojo mrežo in se lažje povežeš s podobno mislečimi ljudmi.

    Verjamem, da imaš velik potencial in želim biti del tvoje poti do uspeha. Zato ne oklevaj in se prijavi na newsletter MORE THAN NETWORKING še danes.

    Postavi prave temelje mreženja

    • 5 video vsebin
    • PDF delovni zvezek
    • Popolnoma brezplačno

      S prijavo se strinjaš, da si dodan/a v bazo email prejemnikov.

      Ne čakaj več, izpolni obrazec, deli svoje mreženjske izzive z mano in skupaj bova poiskali idealno pot za tvoj uspeh – obljubim, da te obvestim, ko kreiram primeren izziv ali program zate. 



        Vaše podjetje si zasluži rešitve, ki so prilagojene samo vam – izpolnite obrazec, delite svoje izzive z mano, in skupaj bomo oblikovali program, ki bo temeljil na vaših edinstvenih potrebah in ciljih.



          Preberi si brezplačen vzorec knjige Mreženje

          Sporoči mi, kam ti lahko pošljem prvi 2 poglavji moje moje knjige. 

          Spletna stran za pravilno delovanje in boljšo uporabniško izkušnjo uporablja spletne piškotke. S klikom na gump “Potrdi” ali kjerkoli izven tega obvestila se z uporabo strinjate.