AKTUALNO: Masterclass za prodajalce - kako z mreženjem do boljše prodaje.

Spreminjanje odnosa do učenja skozi čas


📚 Back to School – Verjamem, da se večina staršev septembra oddahne, saj se vsi skupaj vračamo na stare tirnice. Otroci imajo spet svoje zadolžitve in obveznosti, nam, staršem pa ne bo več treba skrbeti in organizirati varstva, taborov in podobnih aktivnosti.

Osebno imam res srečo, da moja otroka, Vid in Zala, komaj čakata na prvi šolski dan. Kljub temu da pravita, da sta imela najboljše počitnice v življenju. 

Ampak vem, da ni povsod tako. 

Težko si predstavljam tiste starše, ki imajo šoloobveznega otroka, ki se upira vrnitvi v šolo. Hkrati se tak otrok upira tudi možnosti vsakodnevnega učenja in osebni rasti.

Ampak saj veš, kaj pravijo. Na silo se ne da doseči veliko, in isto velja za učenje, ne glede na to, koliko let imaš.

Danes je moj odnos do učenja popolnoma drugačen, kot je bil v preteklosti. Veliko bolj cenim to, da se imam priložnost učiti od drugih.

Osebno sem bil eden tistih otrok, ki niso z nasmehom čakali začetka šole. V resnici sem šele v petem ali šestem razredu spoznal, da se učim zase in ne za druge. Do vključno 4. razreda je bil moj učni uspeh zadosten. Zadnja 3 leta šole pa sem se zelo trudil in dosegel prav dober uspeh. Tega dne sigurno ne bom pozabil, saj je bil zame prelomen.

Šolanje sem nadaljeval in šele v srednji šoli in na fakulteti ugotovil, da sem se vedno učil le tiste stvari, kar so mi rekli drugi. Čakal sem, da mi kdo da gradivo, postavi kriterije in me oceni, ko sistem odredi preverjanje znanja. Nikoli pa nisem razmišljal o učenju stvari, ki me dejansko zanimajo, ker sem bil tako fokusiran na to, da naredim tisto, kar drugi pričakujejo od mene.

To grdo navado sem prenesel tudi v posel, v svojo prvo službo v Kompasu, kjer sem se učil le toliko, kolikor so od mene pričakovali. V nekem trenutku sem celo mislil, da Kompas ne investira dovolj vame, toda resnica je bila, da sam nisem vlagal vase. Posledično sem plačal visoko ceno iz vidika pasivnosti in padel v začaran krog, ki se mu reče cona udobja. 

Trajalo je nekaj let, da sem ugotovil, da je osebni in poslovni razvoj moja odgovornost in da mora biti moja prioriteta, da se vsak dan učim, da hodim po svetu z odprtimi očmi.

Danes ne mine dan, da se ne bi česa novega naučil ali da se ne bi navdušil nad kakšno informacijo. Žal mi je le, da je dan prekratek, da bi lahko več časa posvetil kul osebam, super vsebinam, bodisi dobri knjigi, vrhunskemu podcastu ali določeni vsebini na družabnih omrežjih. 

V današnjem svetu so nam informacije bolj dostopne kot kdaj koli prej. Danes je izredno enostavno piti kavo s top osebam, ampak vse je odvisno od nas posameznikov, koliko smo proaktivni. 

Si že slišal za zanimivo raziskavo z Univerze v Cambridgeu? 🤔

Raziskava kaže, da se možgani najbolj razvijajo skozi nenehno učenje. To pomeni, da ni nikoli prepozno za učenje, saj ohranjamo svoje možganske funkcije ostre in zdrave. Zanimivo, kajne?

In zdaj se vrniva k mojima junakoma, Vidu in Zali. Težko rečem, zakaj oba tako navdušeno pričakujeta šolo. Morda zato, ker nikoli nismo govorili, da je šola težka. Morda zato, ker sta dojela, da je šola njuna odgovornost. Ne vem, kaj bo jutri, ampak trenutno se oba zavedata, da šole ne delata zame ali za darila, ampak izključno zase. Mogoče del tega lahko pripišem njunemu karakterju, ampak mislim, da sva s svojim zgledom, s partnerko Mirjano, prispevala k temu, da sta razumela, da je učenje ključno za njuno rast. Tudi midva se nenehno učiva, usposabljava, bereva in rasteva na vseh področjih.

To počneva, ker v tem uživava in ker se zavedava, da bova samo tako lahko ostala v koraku s časom in da bova samo tako lahko zanimiva, da ne rečem koristna za najino mrežo, delodajalce, sodelavce in stranke.

No, in kako ti gledaš na učenje? Je tudi zate tak užitek kot zame?

Ali čakaš 1. september, da ti nekdo pripravi gradivo ali pa se že danes zavedaš, da je učenje del tebe in da boš brez nenehnega učenja nekoristen najprej drugim in potem še sebi?

Zdaj pa bi izpostavil samo še eno zadevo – s kakšno energijo pristopaš k učenju? Z nasmehom ali kislim obrazom? Ne pozabi, da na silo se ne zgodi nič.

❓Zato si postavi vprašanje: 

Kako lahko vsak dan naredim korak bližje svojemu osebnemu in poslovnemu razvoju?

Ne pozabi, da je učenje ključ do rasti, tako v poslu kot v življenju. Naj bo to tvoja prioriteta, saj je vse odvisno od tebe.


Prijava na newsletter

Vsak teden ti bom poslal nasvete, ideje in trike za uspešno mreženje, ki jih bom delil iz svojih osebnih izkušenj.

To bo tvoja priložnost, da se naučiš nekaj novega, razširiš svojo mrežo in se lažje povežeš s podobno mislečimi ljudmi.

    Aktualno

    Online tečaj Aktiviraj se!

    Prvi slovenski online tečaj, ki ti bo pomagal zgraditi nepremagljivo mrežo poznanstev v 30 dneh.

    Poveži se s ključnimi ljudmi in ustvari neprekosljive priložnosti v poslovnem in zasebnem življenju.

    Knjiga Mreženje

    Želiš tudi ti imeti “veze”? S pravim pristopom k mreženju do boljše službe, novih poslov in več prodaje!

    Kako se (prvič v življenju) strateško mrežiti in v svoje življenje privabiti ljudi, ki ti lahko pomagajo na poti do uspeha.

    Še nisi prijavljen? Prijavi se na newsletter.

    Vsak teden ti bom poslal nasvete, ideje in trike za uspešno mreženje, ki jih bom delil iz svojih osebnih izkušenj. To bo tvoja priložnost, da se naučiš nekaj novega, razširiš svojo mrežo in se lažje povežeš s podobno mislečimi ljudmi.

    Verjamem, da imaš velik potencial in želim biti del tvoje poti do uspeha. Zato ne oklevaj in se prijavi na newsletter MORE THAN NETWORKING še danes.

    Postavi prave temelje mreženja

    • 5 video vsebin
    • PDF delovni zvezek
    • Popolnoma brezplačno

      S prijavo se strinjaš, da si dodan/a v bazo email prejemnikov.

      Ne čakaj več, izpolni obrazec, deli svoje mreženjske izzive z mano in skupaj bova poiskali idealno pot za tvoj uspeh – obljubim, da te obvestim, ko kreiram primeren izziv ali program zate. 



        Vaše podjetje si zasluži rešitve, ki so prilagojene samo vam – izpolnite obrazec, delite svoje izzive z mano, in skupaj bomo oblikovali program, ki bo temeljil na vaših edinstvenih potrebah in ciljih.



          Preberi si brezplačen vzorec knjige Mreženje

          Sporoči mi, kam ti lahko pošljem prvi 2 poglavji moje moje knjige. 

          Spletna stran za pravilno delovanje in boljšo uporabniško izkušnjo uporablja spletne piškotke. S klikom na gump “Potrdi” ali kjerkoli izven tega obvestila se z uporabo strinjate.